Autor: Tanjug

Novi Sad
15.05.2024.
09:30
Pre 176 godina, tokom Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, 15. maja 1848. godine, proglašena je Srpska Vojvodina, kao autonomna srpska jedinica na prostoru tadašnje Austrougarske.
  • .

    15.05.2024 18:31
    Do pre 30 godina, po standardu rame uz rame sa Hrvatskom.
    Danas je Vojvodina ispod nekad nerazvijene Crne Gore za koju smo izdvajali solidardnu pomoć.
    I ispod proseka R. Srbije.
    Od iznadprosečne u SFRJ do ispodprosečne u R. Srbiji.

    Ovako se niko nije sunovratio... i to da apsurd bude najveći: u (tzv.) slobodi.
  • @Nebojsa

    15.05.2024 18:14
    Pre će biti Stevo nego Steva jer je Šupljikac bio Banijac a patrijarh Rajačić Ličanin a, kako kažu savremenici, to se poznavalo i po naglasku. Naravno da se ne "prevrću u grobu" zato što je Vojvodina u Srbiji. Zašto bi je inače nazvali srpskom?
  • pajo patak

    15.05.2024 17:51
    @@joca
    prst na čelo, pa reci ko je tome doprineo (zaslužan za to) ? ( najvećim delom ili u srbiji ili pod zemljom ) ?
  • @joca

    15.05.2024 12:30
    Bili bi tamo gde su danas srbi iz Hrvatske i Mađarske. Najvećim delom ili u Srbiji ili pod zemljom.
  • Zoograf

    15.05.2024 11:43
    @pera
    Slika predstavlja 1848. godinu. S jedne strane, bonton je određivao ko u kojim prilkama sme da zadrži glavopokrivalo na glavi. S druge strane, mada šajkaču povezujemo sa šajkašima, oni s višim činom imadoše kitinjastije kape. Da ne smetnemo s uma da je ovo osmišljena umetnička slika, naručena i sa propagandno-rodoljubivim ciljem, a koja poštuje tadašnje slikarske konvencije.

    @ex chapman
    Habzburzi - bila bi zanimljijva igrica, zbog kompleksnosti činilaca koji su delovali u vreme i Marije Terezije i Franje Josifa, gde su težnje nas Srba - i prečana i inih - samo delić slagalice.
  • Ташоли

    15.05.2024 11:29
    @pera
    Перо, у то време ни у Србији нико није носио шајкачу.
    @Ema
    Прочитајте текст пре коментарисања, ради се о тежњи Срба за аутономијом у оквиру Аустроугарске, нема никакве везе са Србијом нити садашњим статусом АП Војводине.
  • Abrakadabra

    15.05.2024 10:48
    Vojvodina
    Dodatak "srpska" nije naveden u istorijskim dokumentima...
    To su kasnije izmislili srpski nacionalisti i zagovornici Velike Srbije.
    Na takozvanim "Velikim narodnim skupovima", gde su donete "istorijske odluke", bilo je i tada u modi da se skup napravi "velikim" tako što su dolazili i Srbi iz Srbije, a lokalni predstavnici (drugih naroda) su bili u zanemarljivom broju prisutni...
  • Maroder

    15.05.2024 10:43
    Ja bih se nadovezao na poslednju recenicu koja kaze da je teznja vojvodjanskih Srba za autonomijom ostala ziva za vreme postojanja Habzburske monarhije. ja mislim dok god postoji Vojvodina kao ime, kao pojam, - ideja autonomije je ziva bez obzira kojoj drzavi je Vojvodina u sastavu. Pravedna ideja da ljudi u Vojvodini slobodno raspolazu vecim delom svojih prihoda i po svojim potrebama ( a ne beogradskim) i ulazu u razvoj pokrajine je sustinska ideja autonomije - fiskalna autonomija koja naravno ima i svoju politicku komponentu koja se odlikuje (nazalost danas marginalizovanim) politickim aspektima - poktrajinskim sekreterijatima (za zivota bih voleo da vidim ministarstva ali ajd sad), nasim parlamentom i nasom vojvodjanskom vladom. Kada se slomi ideja autonomije, slomice se ideja Vojvodine kao panonske kraljice. Ostace vam pustinja zvana "Severna Srbija" cvarci, lepe pesme i Dunav.Ali Vojvodine biti nece.
  • Koponen

    15.05.2024 10:37
    Pozdrav Beogradu iz multinacionalne građanske VOJVODINE!
  • Joca

    15.05.2024 10:36
    Pitam se gde bismo danas bili da se ovo i još par sličnih gluposti nije desilo?
  • Вовода Шупљикац

    15.05.2024 10:25
    Историјска замена теза
    Није се Мајска скупштина пре 176 година окупила и прогласила Војводство Србско због националног српског сентимента, већ на свом путу присаједињења Матици за коју је тада исправно проценила да ће је избавити из аустроугарског ропства и подређености. То се фактичким путем десило тек 1918. У годинама након Другог рата, колективизације, индустрализације Словеније преко војвођанске привредне инфраструктуре, а нарочито Милошевићевим и сада Вучићевим режимом, политичка и свака друга јавност са простора АПВ је склона да прибежиште тражи у ЕУ, или другом покровитељу политичког и привредног избављења, са или без Србије!
  • ex chapman

    15.05.2024 10:14
    Habzburzi
    kao autohtoni Vojvodjan, moram da primetim da su se Habzburzi poneli vrlo nezahvalno prema svojim podanicima srpske narodnosti. nakon vekova verne sluzbe, dolazi revolucija 1848. narod se dize protiv konzervativnog rezima. u Becu je lincovan ministar vojni, a carska porodica jedva uspeva da umakne u Olomuc. narocito je zestoko u Madjarskoj koja proglasava nezavisnu drzavu (u ondasnjim granicama krune Sv. Istvana). u tom momentu, kad su Habzburzi na ivici propasti, Srbi ostaju verni dinastiji i dizu ustanak protiv madjarskog revolucionarnog rezima. na kraju ruski car salje vojsku da ugusi madjarsku revoluciju.
    bilo je i Srba koji su se pridruzili onom sto su tada smatrali liberalnom revolucijom. npr. general Damjanic koji je streljan sa ostalim vodjama i dan danas se smatra madjarskim herojem. o Petefi Sandoru da ne govorimo
    Vojvodstvo Srbija je ukinuto nakon 10 godina a 1867 Madjari dobijaju cak i bolje od potpune nezavisnosti - da pod pokroviteljstvom velike monarhije imaju potpuno kontrolu nad pola carevine. danasnjim recnikom imaju 100% vlasti i 0% odgovornosti
    interesantno je da je Franja Josif otpoceo svoju vladavinu te 1848 uz svesrdnu podrsku Srba, a zavrsio ju je u konfliktu sa Srbijom i svojim srpskim podanicima, Velikim ratom i propascu svoje carevine
    ko hoce nek sam proceni ko je tu "bio u pravu" ;)
  • Nana

    15.05.2024 09:54
    Bolje da nije
  • Nebojsa

    15.05.2024 09:51
    Konstatacija
    A gde je danas Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat, predvrću se sad u grobu Rajačić i Steva...
  • pera

    15.05.2024 09:47
    srpska vojvodina
    cudo jedno, na slici proglasenja niko nenosi sajkacu!
  • Ema

    15.05.2024 09:44
    Tužno
    Tužan dan za Vojvodinu :-( Samo propada u sastavu Srbije :-(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna